Ingrediënten
- 1 ui
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 dl koffie- of slankroom
- 100 gram geraspte Beemster Oud snijdbaar
- zout en peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Bereiding
Pel en snipper de ui. Smelt de boter in een pan en fruit de uisnippers glazig in ca. 3 minuten. Roer de bloem erdoor en laat de roux ca. 1 minuut zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Voeg al roerende 1/3 deel van de bouillon toe en blijf roeren tot het mengsel glad gebonden is. Roer scheut voor scheut de rest van de bouillon erdoor. Laat de soep ca. 5 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Voeg de room en de geraspte kaas toe en laat de kaas al roerende zachtjes smelten. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi de fijngehakte peterselie erover. Serveer er stokbrood bij.